Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Τεύχος 3 Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2010



Τρίμηνη περιοδική έκδοση του Συλλόγου Γυναικών Ορμύλιας «Ανδρομάχη»
Τεύχος 3 Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος

«Παρακαμιός»


Την αναβίωση ενός εθίμου και το ζωντάνεμα της πλατείας του χωριού, πάντρεψε με επιτυχία ο σύλλογός μας, κάνοντας την αρχή πριν από 2 χρόνια.
Στην εποχή της τουρκοκρατίας, θα βρούμε τις ρίζες του «παρακαμιού», ενός εθίμου που έσβησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Όταν τα χωριά μας ήταν υποταγμένα στους Τούρκους και δεν είχαν μεταξύ τους επικοινωνία, είχαν συμφωνήσει κάθε χρόνο παραμονή τ’ Αϊ Γιαννιού να ανάβουν φωτιές, πάντα με την άδεια του τοπικού Τούρκου άρχοντα. Χωριό που δεν άναβε φωτιές, σήμαινε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, πως υπήρχαν προβλήματα με τους Τούρκους και έπρεπε να το βοηθήσουν.
Μετά την απελευθέρωση το έθιμο συνεχίστηκε, αφού αποτελούσε μια αφορμή για αντάμωμα και διασκέδαση. Αν και η εκκλησία μας αρνείται τέτοιου είδους παγανιστικών εκδηλώσεων λατρείας προς τους Αγίους, ο απλός κόσμος πίστευε πως αν πηδούσε 3 φορές πάνω απ’ τη φωτιά, θα είχε τη βοήθεια τ’ Αϊ Γιαννιού.



Κάθε γειτονιά είχε το αλώνι της και κάθε αλώνι τον παρακαμιό του. Από το πρωί της 23ης Ιουνίου τα παιδιά της κάθε γειτονιάς ξεχύνονταν στα χωράφια, για να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα κλαδιά και τα μετέφεραν στο αλώνι τους, μαζί με κλαδιά από το λουλούδι του Αϊ Γιάννη. Και φυσικά μπαραμπαρίζονταν (συναγωνίζονταν) ποια γειτονιά θα έχει τη μεγαλύτερη φωτιά, μα και ποια θα την κρατήσει περισσότερη ώρα.
Την ώρα που βασίλευε ο ήλιος ήταν όλα έτοιμα. Τα κλαδιά του Αϊ Γιάννη είχαν γίνει στεφάνια για τα μαλλιά, τα παιδιά πηγαινοέρχονταν ανυπόμονα για τη στιγμή του ανάματος της φωτιάς και οι γεροντότεροι είχαν καθίσει στα πεζούλια ή στα σκαμνιά και στις καρέκλες που είχαν κουβαλήσει από τα σπίτια τους, για να απολαύσουν το θέαμα και να θυμηθούν τα νιάτα τους, τότε που κι αυτοί έτρεχαν και πηδούσαν.


Ο παρακαμιός άναβε και η γιορτή ξεκινούσε. Οι πιο τολμηροί περνούσαν από πάνω της όταν οι φλόγες ήταν μεγάλες, άλλοι περίμεναν να χαμηλώσουν.
Οι ανύπαντρες κοπέλες, αφού ξεκινούσαν αμίλητες να πιουν νερό από 3 βρύσες του χωριού, γυρνούσαν στον παρακαμιό, περνούσαν 3 φορές απ’ τη φωτιά κι έτσι πίστευαν ότι εξασφάλιζαν την βοήθεια του Αγίου για ένα καλό τυχερό στο γάμο τους. Στο τέλος όλα τα στεφάνια καίγονταν στη φωτιά. Στη συνέχεια μι-κροί και μεγάλοι πιάνο-νταν σε κύκλο γύρο απ’ τη φωτιά, τραγουδούσαν και χόρευαν, ώσπου η κού-ραση να τους στείλει έναν - έναν στα σπίτια τους.

Την άλλη μέρα οι συ-ζητήσεις έδιναν κι έπαιρ-ναν, για το ποια γειτονιά βγήκε πρώτη στον παρακαμιό.
Και να που φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, θα βρεθούμε στην πλατεία του χωριού για να αναβιώσουμε αυτό το έθιμο. Μπορεί εμείς οι μεγαλύτεροι να μην μπορούμε να περάσουμε τη φωτιά, όμως βλέπουμε τα παιδιά μας να το κάνουν με κέφι κι ενθουσιασμό, όπως κι εμείς τότε κι αυτό μας γεμίζει όμορφες αναμνήσεις.
Η αναβίωση αυτή όμως είναι πολύ σημαντική και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βλέπουν την πλατεία του χωριού τους, το χώρο που γλεντούσαν όταν ήταν νέοι, που έκαναν τους γάμους τους και τα πανηγύρια, να ξαναζωντανεύει, να γεμίζει κόσμο, φωνές, τραγούδια και χορό, σαν να μην πέρασε μια μέρα …………..
Ακριβή Παυλούδη

Η ομάδα χειροτεχνίας αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες της, που φέτος ήταν η κατασκευή κοσμήματος με διάφορα υλικά και διακοσμητικών δέντρων με σύρμα και χάντρες, αποφάσισε να εκθέσει τις δημιουργίες της στην πλατεία του χωριού, το βράδυ του παρακαμιού. Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να επισκεφτείτε την έκθεσή μας.
(Τα εκθέματα δεν θα πωλούνται)




Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Στις 9 του Μάη, με μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε στα γραφεία του ο σύλλογός μας γιόρτασε τη μητέρα. Ακούστηκαν ομιλίες, ποιήματα, δόθηκαν κεράσματα και αναμνηστικά δωράκια στις μητέρες και τιμήθηκε με ένα ιδιαίτερα δώρο (μια εικόνα) η μεγαλύτερη σε ηλικία μάνα που βρέθηκε στην παρέα μας.
Ακολουθεί η ομιλία της Προέδρου μας κας Φούλας Παπακώστα:


Μητέρα! Το πρόσωπο που η θύμησή του γεμίζει το είναι μας με συγκίνηση και γλυκιά ανατριχίλα. Είναι αυτή που μας ανάστησε μέσα στα σπλάχνα της, αυτή που μας έδωσε ζωή κόβοντάς την από τη δική της, αυτή που έφτιαξε το σώμα μας με την σάρκα της και γέμισε τις φλέβες μας με το αίμα της. Και αφού μας έφερε στον κόσμο, μας έθρεψε με το γάλα της και μας ζέστανε στην θερμή αγκαλιά της.
Με άδολη στοργή και ανυπόκριτη αγάπη, με αμέτρητους κόπους και
Θυσίες, η μητέρα φροντίζει για τα παιδιά της. Τους παραστέκει σαν φύλακας άγγελος παντού και πάντα. Σ΄ όλη της τη ζωή πασχίζει για το καλό και την προκοπή τους.
Μοιράζεται μαζί τους λύπες και χαρές, τα λατρεύει κι η καρδιά της μαντεύει και τους πιο κρυφούς πόθους και λαχτάρες τους.
Η μάνα είναι εκείνη που γίνεται
ο πρώτος και καλύτερος δάσκαλος, αληθινός παιδαγωγός στα παιδιά της. Χωρίς να της το μάθει κανείς, την τέχνη που μαλακώνει την καρδιά της και πείθει το νου. Με την καλοσύνη και την αγάπη της τα καθοδηγεί στη ζωή, τα παρηγορεί στις αποτυχίες τους και είναι πάντα έτοιμη να τους δώσει τη συμβουλή της. Αυτή με τη ζωή της βάζει τα γερά θεμέλια, που πάνω τους ύστερα κτίζεται το οικοδόμημα της ηθικής τους προσωπικότητας. Στη μητέρα μας όλοι χρωστάμε, όχι μόνο το φυσικό, μα και το ηθικό και πνευματικό μας «είναι».
Γιατί είναι ανεξάλειπτα τα ίχνη της επίδρασης κάθε μάνας στην ψυχή των παιδιών της. Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της ανθρωπότητας αναγνώρισαν και διαλάλησαν, ότι τη

μεγαλοσύνη τους τη χρωστάνε πρώτα απ’ όλα στη μητέρα τους. Όμως και κάθε απλός άνθρωπος αναγνωρίζει την επίδραση της μητέρας του και νιώθει ανακούφιση στον κάθε του πόνο προφέροντας τις λέξεις «μάνα μου». Έχει τη φυσιολογική αίσθηση και πιστεύει ότι η μάνα τον συντροφεύει παντού, έτοιμη να μοιραστεί μαζί του τους πόνους και τους καημούς του, αλλά και να παλέψει στο πλάι του σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του. Και αυτό γίνεται κι όταν η μητέρα βρίσκεται μακριά του, κι όταν ακόμα είναι πεθαμένη. Και είναι αλήθεια, η μάνα μας συντροφεύει σ’ όλη μας τη ζωή.
Γι’ αυτό πολλοί είναι οι ποιητές και οι λογοτέχνες, που έγραψαν υπέροχα ποιήματα, διηγήματα κι άλλα λογοτεχνήματα ψάλλοντας το μεγάλο ρόλο και την υψηλή αποστολή της μητέρας στη ζωή.
Ανυπέρβλητη απ’ αυτή την άποψη είναι και η λαϊκή μας μούσα. Με υπέροχους και συγκινητικούς στίχους τραγούδησε ο λαός μας στα δημοτικά του τραγούδια τη μεγάλη λατρεία, το σεβασμό και την αφοσίωσή του στη μάνα. Οι μουσουργοί στα «νανου-ρίσματα» και σε πολλές άλλες συνθέσεις τους με γλυκύτατες μελωδίες μας έδωσαν το πλούσιο ξεχείλισμα της αγάπης και της στοργής της μητέρας. Μα και άλλοι άξιοι της τέχνης τους δημιουργοί, οι μεγάλοι γλύπτες και ζωγράφοι απεικόνισαν την ιερή μορφή της μάνας σε πολλά και υπέροχα καλλιτεχνήματα. Και ανάμεσά τους άπειρα είναι εκείνα, που θεοποιούν τη μάνα στο πρόσωπο της Παναγίας. Αυτή η θεοποίηση της μητρότητας την
αισθάνθηκε από πολύ παλιά ο άνθρωπος. Από την αρχαιότητα ήδη είχαν θεοποιηθεί ορισμένες φυσικές δυνάμεις που σχετίζονταν με τη γονιμότητα, όπως η Γη (Γη-Μητέρα), η Δήμητρα και η Κυβέλη, που ήταν θεές-μητέρες των προγόνων μας.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο, αλλά δίκαιο και σωστό και αξίζει να αφιερώνεται κάθε χρόνο μια μέρα στη ΜΗΤΕΡΑ. Μια μέρα δική της για όλες εκείνες τις πολύτιμες και ανεκτίμητες υπηρεσίες και φροντίδες της. Και είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπει κανείς κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από μικρά παιδιά μα και μεγάλους με λουλούδια στα χέρια, μικρή προσφορά και δείγμα αγάπης στη Μ Η Τ Ε Ρ Α.


---------------------------------------------


ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ

Tης Αριάδνης Αντύπα - Απέργη

Το ροζιασμένο χέρι σου στο νου μου απόψε φέρνω,
να μου χαϊδεύει τα μαλλιά, το πρόσωπο, τα μάτια,
και σαν και τότε πάνω του για να κουρνιάσω γέρνω,
να δω τα ωραία όνειρα, νεραΐδες και παλάτια.

Το ροζιασμένο χέρι σου και τι δεν είχε κάνει,
πόσες ποδιές δεν έραψε και πόσα φουστανάκια,
κάθε γιορτή πώς στόλιζε και σπίτι και παιδιά,
πώς κάθε μέρα πρόφταινε την κάθε μια δουλειά.

Το καϊσί σου το γλυκό καμιά δεν το μπορούσε,
τα κουλουράκια τα θρυφτά, τα καλοζυμωμένα,
το άσπρο σου το γυριστό κανείς δεν το ξεχνούσε.
Άχ, όλα ήταν όμορφα και όλα μαγεμένα.

Το ροζιασμένο χέρι σου απόψε με χαϊδεύει,
ψάχνει να δει για πυρετό, αν είμαι ιδρωμένη,
αν το σπυράκι πέρασε, και όλο πασπατεύει.
Απόψε, ναι! Σ’ αποζητώ, μα είσαι πια χαμένη.
-------------------------------

Στις 9 Μαΐου, στο χώρο του Δημαρχείου, ο Σύλλογός μας διοργάνωσε ομιλία με εισηγήτρια τη γιατρό κ. Σοφία Δημοπούλου και θέμα: «Διατροφικές διαταραχές».
Δυστυχώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν για άλλη μια φορά μικρή , αν και το θέμα ήταν αρκετά επίκαιρο και αφορούσε μεγάλο ποσοστό των κατοίκων. Σας παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας:
ΑΝΟΡΕΞΙΑ Ή ΒΟΥΛΙΜΙΑ;
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η συζήτηση αλλά και η πληροφόρηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές. Πρόκειται για νοσήματα του σύγχρονου Δυτικού ανθρώπου και κυρίως των γυναικών. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται και αυτό οδηγεί σε οργανική και ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία.
ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ: Είναι ένα σύνδρομο ασιτίας στο οποίο το άτομο με τη θέλησή του περιορίζει την πρόσληψη τροφής καθώς φοβάται έντονα μήπως γίνει παχύ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος, με αποτέλεσμα απώλεια βάρους τουλάχιστον 15% του αρχικού σωματικού βάρους. Υπάρχει έντονος φόβος του ατόμου μήπως γίνει παχύ, διαταραχή στη σωματική εικόνα και αμηνόρροια. Ενώ παράλληλα υπάρχει άρνηση της ύπαρξης διαταραχής. Άτομα με τη διαταραχή αυτή λένε ότι «νιώθουν παχιά» όταν το βάρος τους είναι φυσιολογικό ή ακόμα κι όταν έχουν αδυνατίσει πάρα πολύ, κι αυτό γιατί η απώλεια του βάρους δεν καθησυχάζει το φόβο τους της παχυσαρκίας. Τα ανορεκτικά άτομα υποφέρουν από μια διαταραγμένη αντίληψη του σώματός τους και της εξωτερικής τους σωματικής εικόνας, πιστεύουν ότι το σώμα τους ή διάφορα μέρη του είναι «πολύ παχιά» ακόμα κι όταν είναι κάτω από το φυσιολογικό βάρος. Πρόκειται για διαταραχές στην αίσθηση του εαυτού, στην ταυτότητα και στην αυτονομία, για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Η απώλεια του βάρους συνήθως κατορθώνεται με μείωση της συνολικής ποσότητας τροφής, με πρόκληση εμετού, με χρήση καθαρτικών ή διουρητικών και με εξαντλητική άσκηση. Η αμηνόρροια συχνά μπορεί να εμφανιστεί πριν παρατηρηθεί σημαντική ελάττωση βάρους. Στην αρχή το περιβάλλον του ανορεκτικού ατόμου δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Απλώς το ανορεκτικό άτομο αρχίζει να αδυνατίζει με κάποια δίαιτα. Προοδευτικά, όμως, καθώς η απώλεια του βάρους προχωρά και η πρόσληψη τροφής συνεχώς ελαττώνεται, συγγενείς και φίλοι αρχίζουν να τρομάζουν καθώς το ανορεκτικό άτομο δηλώνει ότι «πρέπει να χάσει βάρος γιατί είναι παχύ».
ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ
Υποτροπιάζοντα επεισόδια πολυφαγίας που χαρακτηρίζονται από: Κατανάλωση αντικειμενικά μεγάλης ποσότητας σε συγκεκριμένο χρόνο ( π.χ. δύο ώρες ). Αίσθημα απώλειας αυτοελέγχου κατά το επεισόδιο ( η ασθενής δεν ελέγχει το πότε θα σταματήσει ή το πόσο θα φάει). Πολλές φορές κάνει χρήση αντισταθμιστικών μεθόδων όπως προκλητού εμετού, καθαρτικών, διουρητικών, νηστείας ή υπερβολικής άσκησης για να μην πάρει βάρος και η υπερβολική ενασχόληση με το σχήμα και το βάρος του σώματος. Τα επεισόδια υπερφαγίας συνίστανται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία, που συνήθως είναι γλυκές ή ευκολομάσητες και μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα π.χ. παγωτά, γλυκά, κουλουράκια κτλ. Tυπικά, τα βουλιμικά άτομα ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους και προσπαθούν να κρύψουν επεισόδια υπερφαγίας. Τα επεισόδια αυτά συνήθως εκλύονται από διαπροσωπικά προβλήματα, από έντονη πείνα ύστερα από δίαιτα ή από αρνητικά αισθήματα για το σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Κατά τα επεισόδια υπερφαγίας το άτομο συνήθως τρώει κρυφά και δε σταματά παρά μόνο όταν πονέσει η κοιλιά του ή πέσει στον ύπνο ή κάποιος το διακόψει ή προκαλέσει εμετό. Ο προκλητός εμετός χρησιμοποιείται από το 80-90% των βουλιμικών ατόμων για ν’ αποφευχθεί η αύξηση του βάρους, αλλά και για να μειωθούν τα αισθήματα ενοχής και ν’ ανα-κουφισθεί ο κοιλιακός πόνος που προέρχεται από την υπερφαγία. Περίπου 30% των βουλιμικών παίρνουν καθαρτικά μετά τα επεισόδια υπερφαγίας. Τα βουλιμικά άτομα συχνά δείχνουν υπερβολικό ενδιαφέρον για το βάρος τους, σε επίπεδα εμμονής και προσπαθούν επανειλημμένα να το ελέγξουν με δίαιτα, νηστεία, υπερβολική άσκηση, προκλητό εμετό ή τη χρήση καθαρτικών ή διουρητικών. Είναι συνηθισμένες οι διακυμάνσεις του βάρους των βουλιμικών που οφείλονται σε εναλλασσόμενες περιόδους υπερφαγίας και νηστείας. Συχνά η υπεραπασχόληση με το βάρος ή τα επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας και προκλητού εμετού δημιουργούν κοινωνικά ή επαγγελματικά προβλήματα. Πολλές φορές τα βουλιμικά άτομα έχουν φυσιολογικό βάρος, άλλες πάλι αργά αλλά σταθερά οδηγούνται σε αυξημένο σωματικό βάρος. Υπάρχουν ενδείξεις όμως, ότι πριν από την έναρξη της διαταραχής ίσως έχουν περισσότερο βάρος απ’ ότι τα συνομήλικά τους. Στα άτομα με Νευρογενή Βουλιμία υπάρχει αυξημένη συχνότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων (π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση), που μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα ή να προηγούνται της διαταραχής. Επίσης, υπάρχει αυξημένη συχνότητα αγχωδών συμπτωμάτων, αγχωδών διαταραχών και διαταραχών της προσωπικότητας. Οι προκλητοί εμετοί μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών, κάλους ή ουλές στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, ακόμη και οισοφαγική ρήξη ή αρρυθμίες με κίνδυνο το θάνατο. Ακόμα, σε βουλιμικά άτομα μπορεί να εμφανισθούν διαταραχές του καταμήνιου κύκλου ή αμηνόρροια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 90% των βουλιμικών ατόμων είναι γυναίκες.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
Υπάρχουν δύο βασικοί στόχοι που μπορεί να ακολουθήσει κάθε γιατρός σε συνεργασία με το ψυχολόγο αλλά και το διαιτολόγο στη θεραπεία της ανορεξίας και της βουλιμίας. Ο πρώτος είναι να αποκατασταθεί η κατάσταση θρέψης του ατόμου. Στα ανορεκτικά άτομα αυτό σημαίνει να επανέλθει το βάρος στα φυσιολογικά όρια, στα βουλιμικά άτομα να επιτευχθεί μεταβολική ισορροπία. Ο δεύτερος στόχος είναι να τροποποιηθεί η παθολογική συμπεριφορά πρόσληψης τροφής του ατόμου, ούτως ώστε να κρατηθεί το βάρος σε φυσιολογικά όρια. Η θεραπευτική προσέγγιση βασικά είναι ένας συνδυασμός θεραπείας, συμπεριφοράς και γνωσιακής ψυχοθεραπείας. Ο στόχος της θεραπείας συμπεριφοράς είναι να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός τρόπος τροφής. Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, έχει δειχθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να ελαττώσουν τη συμπεριφορά και της υπερφαγίας και της πρόκλησης εμετού, τόσο σε ανορεκτικά όσο και σε βουλιμικά άτομα. Στα βουλιμικά άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, η φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβάνει και φάρμακα που το ελαττώνουν.
------------------------------



ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η παραγωγή και κατανάλωση φυτικών και ζωικών προϊόντων καταλαμβάνουν πολύ σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόδοση της φυτικής παραγωγής επηρεάζεται από επιβλαβείς οργανισμούς. Για να διασφαλιστεί η υψηλή παραγωγικότητα στη γεωργία είναι διαθέσιμες διάφορες μέθοδοι χημικοί και μη.
Η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει ως συνέπεια την παρουσία υπολειμμάτων στα νωπά φυτικά προϊόντα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι νοικοκυρές να ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές:
  1. Καλό πλύσιμο με άφθονο νερό (καλύτερα τρεχούμενο) και φυσικά υλικά π.χ. ξύδι, που βοηθά κυρίως στην καταπολέμηση βακτη-ρίων και όχι στην απομά-κρυνση φυτοφαρμάκων. Μην χρησιμοποιείτε χημικά καθα-ριστικά, γιατί αν δεν ξεπλυ-θούν καλά αφήνουν και αυτά υπολείμματα.
  2. Προσέξτε κυρίως τα προϊό-ντα με πολλά φύλλα και ανώμαλες επιφάνειες τα οποία θέλουν καλύτερο πλύσιμο. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα γεωργικά προϊόντα που προέρχονται από υπόγειους φυτικούς ιστούς (π.χ. πατάτες, καρότα) για να απομακρυνθεί το χώμα. Η απομάκρυνση της φλούδας βοηθά στην απομάκρυνση μεγάλου ποσοστού υπολειμμάτων αλλά χάνουμε με αυτόν τον τρόπο και φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για το διαιτολόγιό μας.
  3. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής, αλλά και τοπικής παραγωγής. Τα γεωργικά προϊόντα εποχής δεν έχουν ψεκαστεί πολλές φορές, ενώ στην περίπτωση που απαιτείται μεταφορά των προϊόντων από μακρινές περιοχές χρησιμοποιούνται ουσίες που βοηθούν στην συντήρησή τους σε συνθήκες αποθήκευσης.

-----------------------------


Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια ημέρα για την οικογένεια, που είναι ο πυρήνας της κοινωνίας.
Η οικογένεια είναι ένας θεσμός μοναδικός και αποτελεί τη βάση από τότε που παρουσιάστηκε ζωή στον πλανήτη μας. Αποτελεί μια δύναμη που στηρίζεται σε ακλόνητους φυσικούς νόμους. Οι Έλληνες ανέκαθεν έδιναν μεγάλη σημασία στο θεσμό της οικογένειας και όπως λέει ο Αριστοτέλης «ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό», δηλαδή είναι πλασμένος να ζει μέσα σε μια οικογένεια και όχι μόνο.
Στέλλα Τσιμπίδα
-----------------------------


ΓΥΝΑΙΚΑ – Δυνατή και σίγουρη κάθε μέρα………

Η γυναίκα καλείται πλέον ν’ ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο της κοινωνίας, στη θέση που παλιότερα δέσποζε σαν κολόνα ο άνδρας.
Έχοντας δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους οι περισσότερες γυναίκες σήμερα αναγκάζονται να γίνουν δυναμικές και να ξεπεράσουν πολλές φορές τον εαυτό τους. Πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμες, δυνατές, άνετες, πρόθυμες και να είναι σίγουρες για τον εαυτό τους. Να μη χάνουν το χιούμορ, να μην κάνουν αρνητικές σκέψεις και να μη ξεχνάνε ότι υπάρχει πάντα η φωτεινή πλευρά της ζωής. Θα υπάρξουν φορές που δεν θα τα καταφέρουν ν’ αντιμετω-πίσουν καταστάσεις δύσκολες ή πέραν των δυνατοτήτων τους. Πολλές φορές έχουμε χάσει στιγμές χαράς και διασκέδασης, επειδή έχουμε διάφορες υποχρεώσεις. Όμως πρέπει να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, γιατί οι πιο μικρές απολαύσεις καμιά φορά είναι και πιο ουσιώδεις. Λειτουργούμε καλύτερα όταν έχουμε ψυχολογική στήριξη και νιώθουμε την αγάπη των δικών μας ανθρώπων. Για να γίνει μια γυναίκα επιτυχημένη, πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του μυαλού της, τη μαγεία της καρδιάς της και την επιρροή των συναισθημάτων της. Όλα αυτά τα αντλεί από τα αποθέματα της υπομονής, επιμονής και δημιουργικότητας που έχει .
Οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουν η μία την άλλη και είναι ευτύχημα να υπάρχουν συσπειρώσεις όπως ο Σύλλογος γυναικών Ορμύλιας «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ», που κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια να βρίσκεται κοντά στις γυναίκες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.
Πάντα γοητεύει μια γυναίκα που νιώθει σίγουρη για τον εαυτό της. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή……..
Μια κινέζικη παροιμία λέει: « Οι γυναίκες είναι ένα μυστήριο τυλιγμένο με ένα γρίφο, που τοποθετείται πάντα μέσα σ’ ένα κλειδωμένο αίνιγμα».
Στέλλα Τσιμπίδα


ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συλλόγου μας επιχειρήσαμε να ξεκινήσουμε την Λέσχη Ανάγνωσης, αλλά δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε.
Τι είναι η Λ.Α.; Είναι μία ομάδα που συναντιέται σε τακτά διαστήματα, μία φορά το 15μερο συνήθως, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, από κοινού.
Οι Λέσχες Ανάγνωσης ξεκίνησαν πριν από χρόνια από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ το ΕΚΕΒΙ, με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πόλεις κατ’ αρχάς και απλώθηκαν γρήγορα στην περιφέρεια με πολλά μέλη. Δοκιμά-στε να διαβάσετε ένα βιβλίο κρατώντας ένα μολύβι στο χέρι σας και (εφόσον είναι δικό σας) υπογραμμίστε ό,τι σας άρεσε, τους χαρακτήρες, τα συναισθήματά τους, τα μηνύματα που παίρνετε και θα δείτε πόσο διαφο-ρετικό γίνεται το διά-βασμα! Ο καλός συγγρα-φέας πλάθει χαρακτήρες, κορυφώνει τη δράση, οδηγεί στην «κάθαρση» των ηρώων κι όλα αυτά πρέπει να τα βρούμε σε κάθε καλό βιβλίο για να μείνει κάτι εκτός από την ψυχαγωγία.
Χωρίς να έχουμε κάποια ειδίκευση πάνω στο θέμα, απλά αγάπη για την καλή λογοτεχνία, θα ήταν πολύ ευχάριστο να ξαναφτιάξουμε την Λέσχη Ανάγνωσης στο Σύλλογό μας, που είμαι σίγουρη μόνο θετικά θα έχει.
Για τις φίλες που ασχολούνται με τους υπολογιστές στην διεύθυνση αυτή θα βρουν περισσότερες πληροφορίες: www.ekebi.gr
Τούλα Μανούδη


Βιβλία που μας άρεσαν

Ντόρις Λέσινγκ (βραβείο Νόμπελ)
  • Το πιο γλυκό όνειρο
  • Το καλοκαίρι πριν απ’ το σκοτάδι
Μπενεντέτα Τσιμπράριο
  • Η Κυρά του Αμπελώνα
Μαρίνα Νεμάτ
  • Η Φυλακισμένη της Τεχεράνης
Andrew O’ Hagan
  • Οι πατέρες μας
Αντρέας φραγκιάς
  • Η καγκελόπορτα
Φίλιπ Ρούθ
  • Κι ό,τι θέλει ας γίνει
Μήτσος Κασόλας
  • ΕΡΜΙΟΝΗ
Αθηνά Κακούρη
  • Πριμαρόλια
Τούλα Μανούδη

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 27-5-2010 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου μας έγινε ενημέρωση – συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά – παραβατικότητα», παρουσία του αστυνομικού Δ/ντη Χαλ/κής. Στη συζήτηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων της περιοχής μας, (Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων, Διευθυντές των σχολείων, Συλλόγου Γυναικών, της «ΠΝΟΗΣ» και εκπρόσωποι επιχειρηματιών Ψακουδίων και Μεταμόρφωσης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή μας(που πήρε ανησυχητικές διαστάσεις), η χρήση ουσιών και αλκοόλ από ανηλίκους, η ηχορύπανση από μηχανάκια, οι κλοπές, η κακοποίηση ανηλίκων και γενικά κάθε είδους παραβατικότητα και εγκληματικότητα στο Δήμο μας.
Ο αστυνομικός Δ/ντής ενημερώθηκε, κατέγραψε τα προβλήματα και υποσχέθηκε περισσότερη αστυνόμευση στην περιοχή.

ΕΡΕΥΝΕΣ
  • Τα ηλεκτρονικά κύματα του κινητού τηλεφώνου βλάπτουν τον ύπνο. Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους εμάς να τα απενεργοποιούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Έστω και 15 λεπτά γέλιου την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει κατά 50% τη διαδικασία αιμάτωσης της καρδιάς , μειώνοντας τις πιθανότητες φλεγμονών, θρομβώσεων και χοληστερόλης

  • Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι: κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ιδανικό ρυθμό τρεξίματος. Είναι ο ρυθμός όπου επιτυγχάνεται η τέλεια αρμονία ανάμεσα στην ταχύτητα και την αίσθηση σωματικής άνεσης, όπου τα πόδια χαλαρώνουν και ο δρομέας νοιώθει ότι μπορεί να συνεχίσει να τρέχει έτσι για πάντα.
Επιμέλεια: Ελένη Πατσιούρα


ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Το μύθο τούτο θα σας πω που από μικρός τον ξέρω.
Κείνα τα χρόνια τα παλιά λίγο μετά το θέρο
οι χωριανοί μας έστηναν φτωχά το πανηγύρι.
------------------
Λίγο κρασί, λιτό φαΐ, το γλέντι ακολουθούσε,
με το κλαρίνο που ’ κλαιγε και σιγοκελαϊδούσε
σέρνανε λίγοι το χορό κι αυτοί παραπατούσαν
κι άλλοι ψευτοπίνανε και λιανοτραγουδούσαν.
-----------------
Στα ξάφνου ελάφι φάνηκε, πήγε να ξαποστάσει
κι απ’ της πηγής τ’ αγίασμα να πιει να ξεδιψάσει.
Σταμάτησαν τα όργανα. Ησύχασε στην άκρη
και το ’πιασε παράπονο και κύλισε ένα δάκρυ.
-----------------
Έτσι λοιπόν κάθε χρονιά ερχόταν ένα ελάφι
να πιει νερό απ’ την πηγή κι όπως η μοίρα γράφει
να κάτσει εκεί και να γδαρθεί, στη σούβλα να γυρίσει,
να φαν, να πιουν οι χωριανοί και η γιορτή ν’ αρχίσει.
-----------------
Μα μια φορά τους άργησε, ξεχάστηκε να φτάσει
την ώρα που ’πρεπε να ’ρθεί κι ο κόσμος είχε βιάση.
Κι όταν στο τέλος φάνηκε, προτού καν ησυχάσει,
το πιάσανε και το ’σφαξαν, το πλήθος να χορτάσει.
------------------
Κι αν το ελάφι χάθηκε για πάντα απ’ τη γιορτή μας
Εμείς κουράγιο το ’χουμε, καθήκον της ζωής μας,
Κάθε χρονιά να στήνουμε κεφάτο πανηγύρι
Μέσα στα δέντρα τα δασιά πιο κει απ’ το γεφύρι.
Λελεγάννης Χρήστος

Ο Σύλλογός μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας περιμένει να επισκεφτείτε το περίπτερό του στο πανηγύρι των Αγ. Αποστόλων. Ετοιμάσαμε για σας με πολύ μεράκι διάφορα λικέρ, σε απίθανες γεύσεις.
Ελάτε να τα δοκιμάσετε.

Μην χάσετε την θεατρική παράσταση «Η κοκκινοσκουφίτσα και οι δυο λύκοι» του Ε. Τριβιζά, που θα ανεβάσει στους Αγ. Αποστόλους η θεατρική ομάδα Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλ/κής «Κύκλος», στις 25-6-2010 και ώρα 9.00 μ.μ.

Μικρές ιδέες- Μεγάλες λύσεις

- Μην πετάτε το γάλα που έληξε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αραιωμένο σαν λίπασμα στα φυτά. Επίσης, βουτήξτε με ένα κομμάτι βαμβάκι το γάλα και γυαλίστε όλα τα λουστρίνια σας.
-Απομακρύνετε τις δυσάρεστες μυρωδιές στο ψυγείο σας, τοποθετώντας ένα πιατάκι με δύο κουταλιές ελληνικό καφέ.
-Για τις δυσάρεστες μυρωδιές στο νεροχύτη, αδειάστε τα κατακάθια από τον ελληνικό καφέ ή μία κούπα μαϊντανό, που πριν θα έχετε λιώσει στο μπλέντερ.
-Απομακρύνετε τα άλατα που μαζεύονται στον πάτο από κανάτες, μπουκάλια, βάζα κ.α. γεμίζοντάς τα με ζεστό νερό και μία χούφτα ρύζι. Ανακινήστε, αφήστε για 15 λεπτά και ξεβγάλετε.

Οι συνταγές μας

Γιαουρτόγλυκο

Υλικά: 1 κουβαδάκι γιαούρτι, 1 ζαχαρούχο γάλα, 1 λεμόνι.
Εκτέλεση: Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, τα τοποθετούμε σε γυάλινο ή πλαστικό μπωλ και το καλύπτουμε με τριμμένα στο μπλέντερ μπισκότα μιράντα.
Σαλάτα
Υλικά: 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 γιαούρτι στραγγιστό, αλάτι, λεμόνι, λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, 5 φρυγανιές τριμμένες, 1 αυγό βραστό κομμάτια.
Λικέρ - ποτό με καφέ
Υλικά: 50 κόκκους καφέ, 1 κιλό κονιάκ, ½ κιλό ζάχαρη, 1 πορτοκάλι με 15 γαρύφαλλα και μερικούς κόκκους καφέ μπηγμένα γύρω – γύρω.
Εκτέλεση: Τα βάζω όλα μαζί στον ήλιο για 6 βδομάδες. Στην αρχή ανακατεύω μέρα παρά μέρα.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Η τροχαία σταματάει ένα αυτοκίνητο και είναι μέσα ο Μελισσανίδης. Αυτός προσπαθώντας να γλυτώσει το πρόστιμο, χρησιμοποιεί την επωνυμία του. Ο τροχονόμος δεν πείθεται κι αυτός βγαίνει έξω κι αρχίζει να κάνει άλματα, τούμπες και πιρουέτες για να το αποδείξει. Περνάει διερχόμενο αυτοκίνητο και λέει ο συνοδηγός στον οδηγό: «Ρε συ, τι δύσκολο που το έκαναν το αλκοτέστ!!!!».


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου) θα ήθελα να αναφέρουμε κάτι για το κοντινότερό μας περιβάλλον, τον τόπο μας.
Η Ορμύλια, αναμφισβήτητα, είναι μια περιοχή εξαιρετικά προικισμένη απ’ τον Δημιουργό με φυσική ομορφιά. Ο συνδυασμός του ήπιου κλίματος με την ύπαρξη των νερών της, του ποταμού Χαβρία, του μεγάλου κάμπου της και της θάλασσας συνετέλεσαν στο να γίνει μια εύφορη και πλούσια περιοχή.
Αν μπορούσε να δει κανείς την Ορμύλια από ψηλά, θα έβλεπε τις γραμμές των βουνών της να κατεβαίνουν χορευτικά ως τον κάμπο της, όπου κυριαρχεί το αργυροπράσινο χρώμα της ελιάς, της κύριας καλλιέργειας των κατοίκων της. Την μονοτονία του κάμπου διακόπτουν οι μικρές τούμπες του Αϊ-Γιώργη, του Ανεμόμυλου και του Αϊ-Λια, κάποιες ολόισιες λεύκες που ανεβαίνουν λαμπαδάτες τον ανήφορο και η φιδίσια διαδρομή του Χαβρία, που περιβαλ-λόμενος από περήφανα πλατάνια, κυλά ώσπου ν’ ανταμώσει τη θάλασσα. Και στην μοναδικής ομορφιάς παραλία της, τα Ψακούδια, η θάλασσα μπαίνει και βγαίνει καταγάλανη κοντά στα πεύκα και στα παραθαλάσσια κτίσματα. Είναι καθάρια τα νερά της, αστράφτουν σαν πετράδια με κάθε λαμπύρισμα του ήλιου και η ολόχρυση και απέραντη παραλία της προσφέρει σε όσους την επισκέπτονται, αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης, αλλά και καλοκαιρινής μαγείας και διασκέδασης.
Η Ορμύλια τελικά είναι το άμεσο περιβάλλον μας, το σπίτι μας, η προστασία του οποίου αποτελεί ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, αλλά και πρωταρχικό μας καθήκον. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι ατομικά και συλλογικά, όσο μπορούμε: ο Δήμος με την καθαριότητα, την προβολή, την αξιοποίηση και τη βελτίωση του Δήμου μας. Οι Σύλλογοι και οι νέοι με εκδηλώσεις και εθελοντι-σμό. Οι αγρότες με εναλ-λακτικές καλλιέργειες και οι επαγγελματίες με βιολο-γικές και οικολογικές μεθόδους. Αλλά και ο καθένας ατομικά (συμπε-ριλαμβανομένων και των επισκεπτών) με ενημέρω-ση, σεβασμό και πρωτο-βουλίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μείωση των οικολογικών προβλη-μάτων, τα οποία εμείς οι ίδιοι προκαλούμε.
Ας μην καταστρέφουμε λοιπόν το φυσικό χώρο που ζούμε, για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ομορφότερο απ’ ότι τον βρήκαμε. Ας τον αγαπήσουμε κι ας χαρούμε τις ομορφιές του!
Μαρία Μαστροκώστα
Υπεύθυνες συντονισμού και εκτύπωσης: Μαστροκώστα Μαρία
Παυλούδη Ακριβή